Честит празник!

Честит празник!

Честит празник!

Уважаеми ученици и учители, 

Днес отдаваме своята почит и преклонение пред делото и личността  на проф. Марин Дринов- патрон на нашето училище.

Съдбата му определя жребий да бъде постоянно „пръв”:

Той е първият български историк, получил солидно професионално образование;

Първият български историк, защитил магистърска, а след това докторска дисертация;

Дринов е първият български учен, избран за член на всички тогавашни славянски академии;

Първият председател на  българското научно общество;

Първият министър на просветата и културата в освободена България.

В нашата история името на проф. Марин Дринов е сред първите духовни водачи.

Днес прекланяме глава в знак на признателност към неговото дело и заветите, които ни остави.

За нас, учителите и учениците от ОУ „Проф. Марин Дринов“, е гордост и чест да носим името на този българин. Честванията на паметта му отдавна са се превърнали в празници на духа, на българското, на знанието и просветата, на човешкото достойнство и величие...

И днес, ние – учители и ученици, дриновци, следваме заветите му - да  пазим и ценим българското, да се грижим за възхода на българския дух, преодолявайки предизвикателствата на времето.  Вярваме, че училището дава корени, за да се гордеем с миналото си и криле, за да летим успешно в необятния и многолик свят на живота. С примера си родолюбецът  професор Марин Дринов продължава да ни учи как да вървим напред и нагоре.

Днешният празничен ден е ден на равносметка, защото всеки човек и всяка общност, обединена от общи цели, преосмисля извървения път и чертае нови, по-добри перспективи.

Заслужена е гордостта ни от това, че успяваме да съхраняваме и развиваме училището ни като средище на най-ценното в българското образование- знанието и духовността, че училището ни има свой собствен облик и безспорен авторитет.

За всичко това основен е приносът на поколенията дриновски учители, отдали безрезервно знания, сили и творческа енергия в името на благородната учителска мисия.

А мисията на ОУ „Проф. Марин Дринов“ е да продължава да привлича,  обучава и възпитава дриновци – любознателни, мислещи, можещи млади хора, творци, родолюбци.

На всички вас – учители и ученици на ОУ „Проф. Марин Дринов“ желая здраве, духовни сили, упоритост и воля, за да пребъдат  благородните и родолюбиви идеи, завещани ни от нашия патрон –  проф. Марин Дринов.

Честит празник!

 

Екатерина Футекова

Директор на ОУ "Проф. Марин Дринов"