НП "Иновации в действие"- 2023 г.

НП "Иновации в действие"- 2023 г.

НП "Иновации в действие"- 2023 г.

Мобилност по Национална програма „Иновации в действие“

От 03.05. до 05.05.2023 г. част от иновативния екип на ОУ „Проф. Марин Дринов“ бе на посещение в партньорското иновативно основно училище „Стою Шишков“ град Смолян. Гости на училището бяха и учители и ученици от ОУ „Христо Ботев“ с. Невестино и НУ „Св. Климент Охридски“ с. Войсил.

По време на тридневната мобилност се проведоха кръгли маси, работни срещи и дискусии. Наблюдаваните открити уроци представиха потенциала на иновативните подходи в обучението.

Мобилността се реализира благодарение на Националната програма „Иновации в действие“, която има за цел да подкрепи създаването на условия за пряк обмен и популяризиране на иновативните практики в полза на развитието и подобряването на постиженията на учениците.

Снимки

 

 

На 19.04.2023 г. в иновативно ОУ „Проф. Марин Дринов ” – Панагюрище стартира мобилност по НП „Иновации в действие“, модул 1: „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“.

По стар български обичай бяха посрещнати нашите гости от иновативно ОУ „Стою Шишков“ гр. Смолян, ОУ „Христо Ботев“ с. Невестино и НУ „Св. Климент Охридски“ с. Войсил.

Директорът на училището, г-жа Екатерина Футекова, запозна присъстващите с историята и традициите на училището ни. Г-жа Богдана Шишкова, заместник-директор, представи иновацията „Нови методи за успешно обучение и креативност“.

Учителите от STEM екипа г-жа Николина Дудова, г-жа Виктория Симеонова и г-жа Мария Игнатова демонстрираха работата си в център „Знание в действие“, който е част от иновативния ни процес.

 

На 20 април 2023 г. продължават дейностите по НП „Иновации в действие“. Гостите ни наблюдаваха два открити интердисциплинарни урока.

В STEM лабораторията се проведе интердисциплинарен урок в 7в клас на тема „Науката бионика“ под ръководството на учителите Николина Дудова и Мария Игнатова. В урока умело бяха интегрирани знания от математиката и биологията и здравното образование. Ученическите екипи представиха чрез презентации интересни приложения на науката бионика в областта на архитектурата, медицината и техниката, решаваха задачи, работиха със zSpace-лаптопи за виртуална и добавена реалност.

С учениците от 5а клас в Зала-трезор „Панагюрско златно съкровище“ се проведе интердисциплинарен урок на тема „Тракийското наследство по нашите земи“ по учебните предмети български език и литература, английски език, история и цивилизации и география и икономика. Учениците, ръководени от учителите Румяна Серетлиева, Иванка Кавъркова и Магдалена Македонска, разказаха на български и на английски език за най-древните жители – траките и за техните съкровища. Разделени на екипи се запознаха с текстове за съдовете от Панагюрското златно съкровище и отговаряха на въпроси, свързани с описанието. В края на урока проследиха гостуването на съкровището в различни краища на света и споделиха своите чувства и емоции, породени от днешното преживяване.

Гости на уроците бяха г-жа Албена Димитрова - старши експерт по ОСО и г-жа Весела Тодорова - старши експерт по природни науки и екология в РУО – Пазарджик.

Изказваме благодарности на екипа на Градски исторически музей-Панагюрище за оказаното съдействие при провеждане на урока и възможността да се докоснем до репликата на Панагюрското златно съкровище. Репликата е изработена през 1981 г. по повод 1300-та годишнина от създаването на българската държава и е собственост на музея.

С много положителни емоции премина посещението на местността „Оборище“. Учениците от 7б клас, с учител г-жа Величка Маслева, развълнуваха присъстващите с изпълнението на песента „Боят настана“. Г-жа Елена Савова и г-жа Цветелина Ушева ни върнаха 147 години назад и разказаха за събитията от Априлската епопея.

От името на всички бяха поднесени цветя в знак на признателност.

В последния ден на осъществяваната мобилност, 21 април 2023 г., гостите ни имаха удоволствието да наблюдават интердисциплинарен урок в IVб клас „Ние сме граждани на европейска България“ под ръководството на г-жа Нели Крайчева.
В урока учениците демонстрираха знания и умения по учебните предмети „Човекът и обществото“, „Математика“, „Български език и литература“ и „Музика“. Четвъртокласниците решаваха задачи, коментираха европейските ценности, символи, права на европейските граждани, пяха и се забавляваха.
В края на мобилността се проведе кръгла маса, на която учителите споделиха своите впечатления и мнения от наблюдаваните дейности.