Часове по родолюбие

Часове по родолюбие

Часове по родолюбие

Часове по родолюбие се проведоха на 26 октомври в 3б клас, с класен ръководител Цветанка Воденичарова. Повод за образователната инициатива бе отбелязването на 1 ноември – Деня на народните будители.

По време на първия час се проведе състезанието „Народни будители“, което премина в три кръга. Учениците бяха разпределени в три отбора. Състезанието бе ръководено от г-жа Воденичарова – класен ръководител на 3б клас и г-жа Анова – психолог в училището. В първи кръг учениците решаваха тематична кръстословица. Във втория трябваше да свързват биография с портрет на народен будител, като уловката бе в това, че сред будителите бяха и лицата на наши съвременници, които учениците трябваше да отделят. В трети кръг състезателите разшифроваха мисъл на народен будител и разпознаха чия е тя. Състезанието бе много оспорвано и предизвика дискусия по темата.

През втория час всеки ученик под ръководството на г-жа Воденичарова изработи тематичен лапбук. Книжката „Народни будители” съдържа част от речта на Стоян Омарчевски, ребус с „Първите български издания”, плик с идеи за активности по темата, книжка акордеон „Народен будител”, „Химн за народните будители”, мини книжката „1 ноември 1927 г” и плик за „Съждения”.

С изработването на лапбука г-жа Воденичарова се постара не само да провокира читателския интерес, но и изследователската активност и творческото мислене на подрастващите.

Всички тези дейности се превърнаха в своеобразен поздрав към всички учители и деятели на просветата и културата в България, затова в края на часовете учениците подариха два лапбука на г-жа Футекова, директор на училището, и г-жа Шишкова – заместник-директор.